Programació Ceba Negra 2024

Divendres 1 de març

“Brots de narcosocietat” amb Fàtima Llambrich
19:00 h – Biblioteca Carles Fages de Climent – Plaça del Sol, 11

El tràfic de droga repercuteix en el dia a dia de tota la societat.
El volum de negoci que genera permet als traficants comprar voluntats, corrompre funcionaris, adquirir poder.

“Brots de narcosocietat” explica aquest fenomen amb investigacions concretes que aporten informació de primera mà de com es relacionen els narcotraficants, quina estructura organitzativa tenen, les connexions amb el Marroc i els policies corruptes, i com conflueix el triangle Galícia – Catalunya – estret de Gibraltar.

“La Nit d’El Forense” amb Narcís Bardalet
20:45 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Narcís Bardalet és el protagonista de la a sèrie documental de TV3 “El Forense”, on amb el periodista Manel Alías parlen sobre les diferents històries i aventures del metge figuerenc al llarg de la seva carrera professional.


Un cop més ens parlarà de les seves experiencies professionals comentant diferents casos que han aparegut en un dels programes estrella d’aquesta temporada a la televisió nacional de Catalunya.

Dissabte 2 de març

“Inauguració de l’exposició Los asesinos del país de los horrores” amb Salvador Larroca
10:15 h – Sala d’exposicions La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

A través d’una selecció d’il·lustracions cedides pel seu autor, Salvador Larroca i acompanyades d’un text d’Elena Merino, navegarem a través dels assassins i criminals més cruels de la història.


Històries d’odi, venjança i baixes passions extretes dels dos volums del llibre “En la piel del asesino “Los asesinos de País de los Horrores”.

“Mort, qui us ha mort? – L’últim executat a Andorra” amb La Nit Més Fosca
10:30 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

L’any 1943 es va produir el fraticidi de Cal Gastó, el cas més sonat de la crònica negra andorrana. Mesos després, el germà que quedava viu era condemnat a mort i humiliat a la plaça pública. Quina mort va ser més injusta?


Aquesta és la crònica d’un assassinat en un període convuls de la història on Espanya patia una cruenta postguerra, França patia l’ocupació dels nazis i Andorra entomava com podia els embats del polvorí europeu.

“57 Knives” Presentació del videojoc del true crime en català
11:30 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Una trucada telefònica, una mare preocupada i dos germans desapareguts marquen l’inici del videojoc “57 Knives”, una aventura narrativa en 3D basada en fets reals, viscuts a Catalunya anys enrere.
Posa’t en la pell de la sergent dels Mossos d’Esquadra Berta Duran, i investiga la desaparició dels germans Rivas amb l’ajuda del seu company el Cap Guillem Guardiola.


Junts aviat descobrireu que aquest cas és molt més del que sembla, i que, fins a les millors famílies s’hi amaguen secrets i horrors difícils d’oblidar.

“OJ Simpson: Innocent o culpable” amb Elena Merino
12:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

OJ Simpson és un exjugador de futbol americà i actor que es va convertir en el centre d’un dels casos judicials més mediàtics i polèmics dels Estats Units quan el 12 de juny de 1994, al seva exdona Nicole Brown Simpson i un amic de la parella, Ron Goldman va ser trobats assassinats.


OJ Simpson es va convertir en el principal sospitós i, després d’una persecució en cotxe televisada, va ser arrestat el 17 de juny de 1994.
Durant la investigació, es van trobar proves de sang i altres elements incriminatoris però després d’un mediàtic i controvertit judici, Simpson va ser declarat no culpable.

Però realment OJ Simpson era innocent?

“Diari d’un agent d’homicidis” amb Óscar Tarruella
16:30 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Des de la nit dels temps el crim sempre ens ha generat una enorme fascinació.


Només la paraula “assassinat” té a Google 100 milions de resultats. Els mitjans de comunicació, les novel·les negres i les sèries de televisió ens mostren sense cessar investigacions policials, escenaris del crim o històries sobre les víctimes.


Aquest interès creixent potser es degui a que ens costa comprendre com l’ésser humà és capaç de transgredir segons quins límits i perquè reflecteix, de manera crua, els problemes de la societat en què vivim.

“Motivacions per matar” amb Paz Velasco
18:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Descobrir els factors que porten una persona a convertir-se en un assassí implacable ens inquieta, però desentranyar quines motivacions s’amaguen darrere dels seus actes criminals és una tasca àrdua i molt complicada que no sempre té una resposta senzilla.


Cobdícia, vanitat, frustració sexual, el desig de sembrar el terror, l’enveja, l’anhel de combatre la solitud, l’amor o fins i tot el pur plaer de matar, són algunes de les motivacions que poden portar una persona a cometre un crim oa esdevenir un brutal assassí en sèrie.

“Entrega de la Fulla Negra a Bruno Pérez”
20:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Expert en ciberseguretat i privadesa, Perit Judicial Informàtic Forense i col·laborador en diferents mitjans de comunicació on a través de divulgació en ciberseguretat i privadesa, comenta l’actualitat i consciència sobre la importància que té la ciberseguretat.

“El forense digital” amb Bruno Pérez
20:30 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Tots tenim dues vides, una real i l’altra digital. El que li passa a una, afecta a l’altra.


Al llarg dels dies vivíem experiències enriquidores y d’altres que ens poden destrossar la vida. També morim… i ho fem a totes dues. D’una manera distesa i emocionant, parlarem de la vida i la mort digital.
Parlarem d’actualitat i com les Intel·ligències artificials ajuden a entendre, “Crims”, mediàtics.

Diumenge 3 de març

“La investigació del segrest de la farmacèutica d’Olot” amb Carles Monguilod, Tura Soler, Jordi Grau, Narcís Bardalet i Bruno Pérez
11:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Marià Àngels Feliu, coneguda com “La Farmacèutica d’Olot” va ser segrestada el 20 de novembre de l’any 1992 després de sortir de la feina a Olot i alliberada el 27 de març de 1994, estan captiva en un petit armari humit d’1,60 metres d’alt, 1,50 d’ample i 1,60 de profunditat durant 492 sent aquest el segrest més llarg que hi ha hagut a l’Estat Espanyol sense motius terroristes.


Amb un seguit d’experts que van participar de manera directa o indirecta en el cas, analitzarem com es va produir el segrest, qui van ser els seus captors i quines motivacions tenien, com es va produir la seva detenció i les conseqüències del procés judicial.