Programació Ceba Negra 2023

Dijous 2 de març

“Realitat o Ficció” amb Marta Cañigueral [Fotos]
19:00 h – Taberna Libraria – Carrer Narcís Soler, 6, Figueres

A l’hora d’escriure una novel·la negra o un thriller, què preferim els escriptors? Inspirar-nos en la realitat o en la ficció?
És tot fruit de la nostra imaginació o aprofitem les lletres per donar veu a les nostres fantasies més fosques? Què hi ha de veritat en les novel·les?
Quina diferència hi ha entre el True Crime i els llibres basats en històries reals?

“Periódico El Caso: dos crímenes por semana” [Fotos]
20:00 h – Sala petita La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

El Caso va ser un setmanari espanyol especialitzat en notícies de successos, que es va editar a Madrid entre el 1952 i el 1997. Al llarg dels seus quaranta-cinc anys d’existència la publicació va tenir una gran audiència.
Conegut popularment com «el diari de les porteres», els successos de la dècada de 1950 -com el crim de Jarabo – van fer augmentar la difusió fins a gairebé mig milió d’exemplars que van esgotar la tirada del diari.

Divendres 3 de març

“Sense càstig, 10 crims impunes” amb Tura Soler i Jordi Grau
20:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4 [Fotos] [Vídeo]

Els periodistes Tura Soler i Jordi Grau les han vist de tots colors. Malgrat el pas dels anys, hi ha casos que encara els fan ballar el cap perquè són crims que continuen sense resoldre’s, perquè no s’ha aconseguit trobar l’autor dels fets o bé perquè no s’ha pogut incriminar el sospitós amb proves concloents.
Els autors d’aquest llibre han trepitjat les escenes dels crims i ens expliquen els misteris, les veritats i les incògnites d’uns assassinats que sempre recordaran perquè han quedat impunes.

“Entrega de la Fulla Negra a Tura Soler” amb Tura Soler, Alfons Martínez i Narcís Bardalet
20:50 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Tura Soler (Santa Pau, 1963), llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB i periodista de successos i investigació a El Punt Avui. Ha relatat molts dels grans casos de la crònica negra de Catalunya. És autora dels assajos El que m’han ensenyat els morts per entendre millor la vida i El pantà maleït. Ha col·laborat amb diversos mitjans i ha guanyat tres premis Carles Rahola de periodisme i un premi Josep Maria Planes d’investigació.

“La noia de Portbou” amb Tura Soler, Jordi Grau i Enrique Gómez [Fotos] [Vídeo]
21:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Més de 30 anys després de la mort d’una jove desconeguda a Portbou el programa Crims va posar el focus en el cas aconseguint resoldre la identitat de la víctima.
Tot i això han quedat molts interrogants damunt de la taula : va ser un suïcidi?, com va arribar fins allà? Hi ha possibles sospitosos?
Parlem amb testimonis de primera mà per intentar treure’n l’entrellat.

Dissabte 4 de març

“Periodisme Literari: més enllà del True Crime” amb Yago Garcia i Laia Vilaseca [Fotos] [Vídeo]
12:00 h – Biblioteca Carles Fages de Climent – Plaça del Sol, 11

El true crime és un gènere que ocupa una posició prominent dins el periodisme literari. No en va, molts dels títols més importants de la disciplina són cròniques de crims reals («A sang freda», «L’adversari», «Operación masacre», etc.). Parlarem de la importància de la investigació i del mètode periodístic i dels límits que aquests imposen a l’escriptura; de la tradició del periodisme literari més enllà del true crime; i de les similituds i diferències entre la feina d’un periodista i la d’una escriptora de ficció.

Amanda Knox: innocent o culpable? amb Malanadrí Criminal i La Nit Més Fosca [Fotos] [Vídeo]
16:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Dos dels podcasts en català de true crime més escoltats del moment ajunten forces per fer un programa en directe parlant d’un dels casos més populars a escala mundial: Amanda Knox, condemnada a presó per la mort de la seva companya, però que finalment va ser exculpada. Els dubtes sobre el que va passar encara planegen.

“Misteris de Figueres: La mort del brigadier” amb els Alumnes IES Ramon Muntaner [Fotos] [Vídeo]
17:15 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Segona Guerra Mundial (1943). A Figueres arriba el general neozelandès Reginald Miles; ha fugit d’un camp de presoners a Itàlia, després d’haver estat fet presoner a les batalles que es desenvolupen al nord de l’Àfrica. Després de creuar mitja Europa arriba a Figueres, on és retingut a l’Hotel París, sota la vigilància de les autoritats franquistes.
El dia 19 d’octubre, el brigadier rep la visita de quatre membres de la policia secreta espanyola i, l’endemà, apareix penjat a la cambra on s’hostatjava.
Les autoritats decreten que es tracta d’un suïcidi i el cas es dona per tancat.

“Infiltrat dins les sectes” amb Carles Tamayo [Fotos] [Vídeo]
18:30 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Carles Tamayo és un dels youtubers més coneguts del panorama actual. Els seus treballs d’investigació en vídeo han destapat diferents estafes i obert debat dins la societat. Algunes de les seves peces més populars són les seves infiltracions dins de diferents sectes destapant-ne els seus secrets.

“Pànics morals, onades mediàtiques i cròncia negra: La València als anys 90” amb Elena Merino i Pablo Vergel [Fotos] [Vídeo]
20:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Als anys 90 diversos casos criminals d’elevat perfil mediàtic van posar el focus a la Comunitat Valenciana com un lloc perillós i macabre on sota una aparença festiva es donaven curs als pitjors instints de l’ésser humà entre platges, hortes i discoteques d’extraradi

Dècades després, l’ombra de la sospita i de la conspiranoica, magnificada per la cultura d’internet i les xarxes socials, continua planejant sobre Llevant.

En aquesta ponència, Elena Merino (periodista, responsable del podcast Elena en el país de los horrores) i Pablo Vergel (sociòleg, col·laborador de Cuarto Milenio), intenten desentranyar des d’una perspectiva criminalística, mediàtica i psicosocial que hi ha de debò en tota aquesta aura sinistra.

“Birres i Cibercrims” amb Bruno Pérez [Fotos] [Vídeo]
22:00 h – Bar La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Bruno Pérez és un expert en ciberseguretat i privacitat, pèrit judicial informàtic forense que ha participat en molts casos destacats com el del Pantà de Susqueda i el cas d’Helena Jubany.

El paper de l’informàtic forense en un món on tots (també els criminals i les víctimes) ja tenim dues vides ( la real i la digital) és vital i imprescindible per aportar més evidencies als investigadors.

Amb el llenguatge planer, entenedor i empordanès que el caracteritza als mitjans de comunicació, farà un repàs a tots de casos (mediàtics) i no tant mediàtics però molt curiosos, on explica que es troba, com ho treballa i com arriba a les conclusions per fer els informes.

Amb demostracions en viu, explicant anècdotes i contestant a les preguntes i dubtes del públic, en endinsarem en l’apassionant món de la informàtica forense.

Diumenge 5 de març

“Homenatge a Agustí Vehí; un escriptor polièdric” a càrrec de Crims.cat [Fotos] [Vídeo]
10:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

Es compleixen els 10 anys de la mort d’Agustí Vehí, sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i un dels autors de novel·la negra en català més destacats. Per commemorar la seva figura es reediten les seves obres i companys i amics seus li reten un sentit homenatge.

“Reflexions al voltant de la mort; un tabú encara vigent” amb Narcís Badalet [Fotos] [Vídeo]
11:00 h – Auditori La Cate – Ronda Rector Arolas, 4

El doctor Narcís Bardalet coneix la mort. Després de dècades practicant la ciència forense ha tingut temps per trobar-se amb situacions de tot tipus que li han donat peu a donar-hi voltes. De la seva mà farem un recorregut al llarg de la història sobre el tema, vist des de totes les perspectives possibles.

“Visita al cementiri de Figueres” amb Narcís Badalet [Fotos]
13:00 h – Cementiri Municipal de Figueres – Passeig del Cementiri, 29

Recorregut guiat pel cementiri a càrrec del doctor Narcís Bardalet.

Places limitades amb inscripció prèvia fins el divendres 3 de març