Dissabte 02 de març

10:15 h Sala exposicions La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

Inauguració de l'exposició "Los asesinos del país de los horrores" de Salvador Larroca

A través d’una selecció d’il·lustracions cedides pel seu autor, Salvador Larroca i acompanyades d’un text d’Elena Merino, navegarem a través dels assassins i criminals més cruels de la història.

Històries d’odi, venjança i baixes passions extretes dels dos volums del llibre “En la piel del asesino “Los asesinos de País de los Horrores”.

Salvador Larroca

Artista autodidacte que ha arribat a convertir-se en una estrella del còmic internacional, sent el primer espanyol a guanyar un premi Eisner, considerat com l’Òscar del dibuix.

Ha traballat durant 30 anys per a l’editorial Marvel, al capdavant de col·leccions com “Avengers”, “X-Men” o Fantastic Four” i els seus disenys han servit per a la interpretació d’alguns personatges de les pe·lícules més taquilleres de l’anomenat univers Marvel.


10:30 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

La Nit Més Fosca - Mort, qui us ha mort? - EL darrer executat a Andorra

L’any 1943 es va produir el fratricidi de Cal Gastó, el cas més sonat de la crònica negra andorrana. Mesos després, el germà que quedava viu era condemnat a mort i humiliat a la plaça pública. Quina mort va ser més injusta?

Aquesta és la crònica d’un assassinat en un període convuls de la història on Espanya patia una cruenta postguerra, França patia l’ocupació dels nazis i Andorra entomava com podia els embats del polvorí europeu.

La Nit Més Fosca

És un programa de crònica negra, història i true crime presentat, editat i dirigit per Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad.

El projecte neix el 13 de setembre de l’any 2017 amb el proposit de repassar els episodis més tenebrosos de la crònica negra, analitzant els casos des de diferents prespectives com són el context històrics, social i polític en que ens van produir els crims, els motius que van provocar, la materalització, les conseqüències penals i socials i com tot això s’ha traduit en la cultura popular.

11:30 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

Presentació de "57 Knives" el videojoc de true crime en català

Una trucada telefònica, una mare preocupada i dos germans desapareguts marquen l’inici del videojoc “57 Knives”, una aventura narrativa en 3D basada en fets reals, viscuts a Catalunya anys enrere.

Posa’t en la pell de la sergent dels Mossos d’Esquadra Berta Duran, i investiga la desaparició dels germans Rivas amb l’ajuda del seu company el Cap Guillem Guardiola.

Junts aviat descobrireu que aquest cas és molt més del que sembla, i que, fins a les millors famílies s’hi amaguen secrets i horrors difícils d’oblidar.

Frisant Games

Frisant Games, prové de la paraula “Frissar” que, en català, significa estremir-se. Que és precisament el que volem que sentis quan juguis als nostres videojocs.


Som un estudi de videojocs establert a Catalunya l’objectiu dels qual és desenvolupar videojocs de misteri i horror basats en fets reals, amb un alt component narratiu i escrits en llengua catalana.


12:00 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

Elena Merino i Pablo Vergel - OJ Simpson - Innocent o culpable

OJ Simpson és un exjugador de futbol americà i actor que es va convertir en el centre d’un dels casos judicials més mediàtics i polèmics dels Estats Units quan el 12 de juny de 1994, a la seva exdona Nicole Brown Simpson i un amic de la parella, Ron Goldman van ser trobats assassinats.

OJ Simpson es va convertir en el principal sospitós i, després d’una persecució en cotxe televisada, va ser arrestat el 17 de juny de 1994.

Durant la investigació, es van trobar proves de sang i altres elements incriminatoris, però després d’un mediàtic i controvertit judici, Simpson va ser declarat no culpable.

Però realment OJ Simpson era innocent?

Elena Merino

Periodista de crònica negra que ha exercit la professió en diverses especialitats i mitjans, tot i que on ha fet més carrera ha estat a la ràdio on l’any 1997 va engegar el programa de sucessos “El jardín de los horrores”, que va estar en antena fins l’any 2006.

Actualment presenta i dirigeix “Elena en el País de los Horrores”, un dels pòdcasts de més èxit dins del panorama nacional, “Los asesinos del País de los Horrores” i el vídeopodcast “Elemental” a Movistar.

Pablo Vergel

Sociòleg, autor i editor obsessionat amb el fenomen ovni i tot el que comporta des de ben jove, s’ha dedicat en els darrers anys a intentar aprofundir en l’estudi d’aquest tema des d’una perspectiva en què uneix sociologia, antropologia i forteanisme.

Intervé de manera regular a diversos podcasts, programes de ràdio i televisió relacionats amb els enigmes. Ha escrit la novel·la “10000 millones de naves”, l’assaig “Incógnita ovni: Metafísica de la ruptura i Más allá de la incógnita ovni”, una revisió i ampliació de la seva obra anterior.


16:30 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

Óscar Tarruella - Diari d'un agent d'homicidis

Des de la nit dels temps el crim sempre ens ha generat una enorme fascinació.

Només la paraula “assassinat” té a Google 100 milions de resultats. Els mitjans de comunicació, les novel·les negres i les sèries de televisió ens mostren sense cessar investigacions policials, escenaris del crim o històries sobre les víctimes.

Aquest interès creixent potser és a causa del fet que ens costa comprendre com l’ésser humà és capaç de transgredir segons quins límits i perquè reflecteix, de manera crua, els problemes de la societat en què vivim.

Òscar Tarruella

Expolicia judicial especialitzat en morts violentes i perfilació criminal, amb més de trenta anys d’experiència en la resolució de casos complexos, pels quals ha rebut múltiples condecoracions.

Va ingressar als Mossos d’Esquadra el 1992 i va formar part de la unitat d’homicidis i crim organitzat.

Durant la seva excedència voluntària, va projectar la seva carrera dins de l’àmbit privat com a pèrit judicial i docent en les mateixes disciplines, arribant a ser una figura fonamental en casos com el de Mario Biondo, Cristina Ortiz “la Veneno” o Déborah Fernández.


18:00 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

Paz Velasco - Motivacions per matar

Descobrir els factors que porten una persona a convertir-se en un assassí implacable ens inquieta, però desentranyar quines motivacions s’amaguen darrere dels seus actes criminals és una tasca àrdua i molt complicada que no sempre té una resposta senzilla.

Cobdícia, vanitat, frustració sexual, el desig de sembrar el terror, l’enveja, l’anhel de combatre la solitud, l’amor o fins i tot el pur plaer de matar, són algunes de les motivacions que poden portar una persona a cometre un crim o a esdevenir un brutal assassí en sèrie.

Paz Velasco

Jurista, criminòloga, professora a la Universitat Internacional de València. especialista en personalitat psicopàtica i delictes violents a més d’escriptora i divulgadora i autora de l’assaig Criminal Mente. La criminologia com a ciència, publicat el març del 2018 i que neix el 2015 com un bloc divulgatiu sobre criminologia que amb el temps s’ha convertit en un assaig de 45 capítols que tracten de contestar sobretot la pregunta: per què determinats subjectes creuen el límit i maten un altre ésser humà?


20:00 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

Entrega de la Fulla Negra a Bruno Pérez

Acte d’entrega de la “Fulla Negra”, el guardó del Festival Ceba Negra en aquesta edició la rebrà el Perit Judicial Informàtic Forense Bruno Pérez en reconeixement amb la destacada carrera professional i també pel suport que ha donat al festival des de la seva primera edició.


20:30 h La Cate – Rda. del Rector Arolas, 4 [Mapa]

El forense digital - Bruno Pérez

Tots tenim dues vides, una real i l’altra digital. El que li passa a una, afecta l’altra.

Al llarg dels dies vivíem experiències enriquidores i d’altres que ens poden destrossar la vida. També morim… i ho fem a totes dues. D’una manera distesa i emocionant, parlarem de la vida i la mort digital.

Parlarem d’actualitat i com les Intel·ligències artificials ajuden a entendre, “Crims”, mediàtics.

Bruno Pérez

Expert en ciberseguretat i privadesa, Perit Judicial Informàtic Forense i col·laborador en diferents mitjans de comunicació on a través de divulgació en ciberseguretat i privadesa, comenta l’actualitat i consciència sobre la importància que té la ciberseguretat.