Qui és qui en el Ceba Negra 2023?

Marta Cañigueral Ayllón (Girona, 1981) és llicenciada en Filologia Hispànica, té un Màster en Criminologia i és Experta en Perfilació Criminal.

Traductora, recentment ha obert a Girona la llibreria Giroglífic.

Ha autopublicat dues novel·les, és “IV nombres” i “El paraiso de los ilusos”

Lectora voraç del gènere negre, el thriller i el true crime, es podria passar hores xerrant de la part fosca de l’ésser humà.

Tura Soler (Santa Pau, 1963) és llicenciada en ciències de la informació per la UAB. Periodista del diari El Punt des del 1986. Actualment és redactora en cap, cap d’investigació.

Ha estat cronista de Presència i corresponsal de la revista especialitzada en successos “Así Són las Cosas” fins al seu tancament. Actualment col·labora amb el programa Crims tant a la ràdio com a la Televisió i també en el programa “Tot es Mou” Coautora d’”Estampes del Segrest d’Olot”; d’ “El Volcà a la Taula, els fesols de Santa Pau” de “Terra de Crims” (compendi de relats negres de ficció), escriptora de “El que m’han ensenyat els morts, per entendre millor la vida”, les memòries del forense Narcís Bardalet.

Autora de “El Pantà Maleït (A Orillas del Pantano)” Guanyadora dels premi Rahola 2013, amb “Cara a cara amb l’assassí en serie” i del Rahola 2019 amb “El Misteri de Susqueda”, recull d’articles que també va guanyar el premi d’investigació Josep Maria Planas. Guanyadora amb altres autors, entre ells Jordi Grau, del Rahola 2021 per una radiografia sobre la justícia publicat a la Revista de Girona.

Jordi Grau i Ramió (Girona, 1957) és periodista. Vicedegà i President de la Junta de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Ha treballat a Hermes Comunicacions des del 1987, on ha estat director adjunt d’El Punt Avui, director d’El Punt Avui a les comarques gironines i d’El Punt al Barcelonès Nord. Va ser el primer director d’El 9 Esportiu de Catalunya (2002-2003).

Va començar la seva carrera professional a Ràdio Girona (1974-1984) i al Diari de Girona (1981-1987). Ha col·laborat a TV3, Catalunya Ràdio, RAC1, la SER, El Punt Avui TV, TVE i la Xarxa.

Actualment col·labora a El Punt Avui i Girona FM i presenta des de fa deu anys “La Ciutat dels llibres” a Televisió de Girona. Ha escrit “Puigdemont, el president @KRLS” i va ser coordinador i coautor d’”Els Borbons en pilotes, Les pilotes dels Borbons” i dels quatre llibres “Diari d’una retirada sobre el final de la Guerra Civil a Catalunya”.

Enrique Gómez Varela (A Coruña) Els darrers 30 anys de servei actiu va treballar en els Serveis d’Informació de la Guàrdia Civil de Figueres i a la Policia Judicial, ocupant també les mateixes tasques a la Comandancia de la Guàrdia Civil de Girona.

Especialista en policia judicial especialitzat en investigació criminal operativa (ICO).

Diplomat pel Ministeri de Justícia i l’Escola d’Investigació de la Policia Judicial, va deixar de prestar serveis actius l’any 2010 per a retirar-se l’any 2019.

Ha treballat en diferents casos, tots els relacionats en la delinqüència i el crim organitzat.

Yago García Zamora (Barcelona 1995) és periodista especialitzat en Periodisme Literari.

Ha treballat com a freelance en l’elaboració de cròniques, perfils i reportatges per a diversos mitjans. Recentment, ha publicat el llibre “Qui va matar l’Helena Jubany?” i ha participat en diferents programes com a expert en el cas Jubany.

Diu que vol fer carrera d’arribar l’últim als llocs i ser l’últim a marxar. De moment, no li va massa bé.

Laia Vilaseca (Barcelona, 1981), una apassionada del misteri, el true-crime i la novel·la negra, és escriptora i periodista.

L’any 2021 la seva novel·la “La noia del vestit blau” va arribar a les llibreries amb el segell Rosa dels vents després d’haver-se convertit en un èxit de vendes durant els tres anys que va estar autopublicada a Amazon, atrapant encara molts més lectors i guanyant-se un lloc com una de les noves veus de la novel·la negra en català.

Amb “Quan la neu es fon”, publicada el 2022, l’autora ha tornat a captivar als lectors amb un thriller trepidant i adictiu en el que la natura i el misteri tornen a ser protagonistes, i en el que la seva passió pel misteri i el true crime es fan més evidents que mai.

La Nit Més Fosca som un programa de crònica negra, història i divulgació presentat, editat i dirigit per Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad.

El projecte neix el 13 de setembre de l’any 2017 als estudis d’una petita ràdio local de l’Alt Empordà amb el proposit de repassar els episodis més tenebrosos de la crònica negra, analitzant els casos des de diferents prespectives com són el context històric, social i polític en que ens van produir els crims, els motius que van provocar, la seva materalització, les conseqüències penals i socials i com tot això s’ha traduit en la cultura popular.

Malandrí Criminal som tres amigues -la Carla, la Marta i la Clara-, molt aficionades al true crime.

Portem anys veient documentals sobre crims i sectes i comentant-los a tot hora, així que hem acabat decidint crear el nostre propi podcast en què podem xerrar dels documentals que anem veient. Tal com ho faríem si no estiguéssim gravant.

No podem proporcionar-te informació nova o emocionant que no estigui en el documental que veiem perquè no som de fer recerca. Però creiem que et poden interesar les nostres reflexions sobre els casos que comentem.

Alumnes de l’IES Ramon Muntaner Isaac Bejarano, Anna Clotas, Júlia Fita, Sílvia Fita, Blai Higueras, Pau Oliveras, Velasc Rodríguez, Basma Souiss, Romaisa Soukhal, Sergi Vidal, Mariam Zbakh amb els professors Anna Llobet i Joan Manuel Soldevilla, han editat un podcast titulat “La mort de brigadier”, un episodi del programa “Els misteris de Figueres”.

Segona Guerra Mundial (1943). A Figueres arriba el general neozelandès Reginald Miles; ha fugit d’un camp de presoners a Itàlia, després d’haver estat fet presoner a les batalles que es desenvolupen al nord de l’Àfrica. Després de creuar mitja Europa arriba a Figueres, on és retingut a l’Hotel París, sota la vigilància de les autoritats franquistes.

El dia 19 d’octubre, el brigadier rep la visita de quatre membres de la policia secreta espanyola i, l’;endemà, apareix penjat a la cambra on s’hostatjava. Les autoritats decreten que es tracta d’un suïcidi i el cas es dona per tancat. El general Reginald Miles és enterrat al cementiri de Figueres, on encara reposen les seves despulles.

Carles Tamayo (Masnou 1995) Sóc reporter i faig periodisme de recerca a YouTube: Grups Coercitius (sectes), pseudociències, conflictes internacionals, estafes, corrupció,… Intentant crear reportatges amb valor d’alerta social.

M’enorgulleix el fet que molts dels meus reportatges han transcendit els mitjans de comunicació tradicionals. Destaquen la sèrie de reportatges on em vaig infiltrar a la secta religiosa “Iglesia Palmariana de los Carmelitas de la Santa Faz” (del Palmar de Troya) i a la secta comercial IM Mastery Academy.

Aquesta darrera sèrie ha desencadenat en una denúncia col·lectiva que ha donat veu a més de 700 afectats.

Elena Merino (Alacant, 1973) és periodista. Ha exercit la seva professió en diverses especialitats i mitjans, encara que amb més profusió a la ràdio, on, el 1997, va posar en marxa el programa de successos “El Jardín de los Horrores”, que es va mantenir en antena, de forma més o menys intermitent, fins l’any 2006.

“Elena en el país de los horrores” (Podium Podcast), un dels seus actuals podcasts, neix sis anys després com a evolució d’aquell projecte original. Avui dia és un dels programes més escoltats de crònica negra de totes les plataformes de podcasting.

També és la directora “Los asesinos del País de los Horrores”, a Podimo, i del videopódcast “Elemental”, a Movistar.

Pel que fa al món del còmic i de la il·lustració, està publicant una col·lecció de crims il·lustrats per a l’editorial Unrated comic, i col·labora estretament en diversos projectes amb el artista internacional Salvador Larroca, amb qui, a més, va publicar el llibre “En la piel del asesino” (Glyphos, 2014), i de qui és el seu assistent personal.

Pablo Vergel (Alacant 1974). Sociòleg, autor i editor. Obsessionat amb el fenomen ovni i tot el que comporta des d’una edat primerenca, s’ha dedicat en els darrers anys a intentar aprofundir en l’estudi d’aquest des d’una perspectiva en què uneix sociologia, antropologia i forteanisme. Intervé de manera regular a diversos podcasts, programes de ràdio i televisió relacionats amb els enigmes. Ha escrit la novel·la ” 10000 millones de naves”, l’assaig “Incógnita ovni: Metafísica de la ruptura” i “Más allá de la incógnita ovni, una revisión y ampliación de su anterior obra”.

Sociòleg de capçalera de “Cuarto Milenio”, col·labora regularment en el programa tractant d’aportar el seu enfoc personal als casos que tracten els fets més desconeguts.

Bruno Pérez (Figueres, 1969) és pèrit judicial informàtic forense especialista en ciberseguretat.

Formador de cossos i forces de seguretat de l’estat, empreses i col·lectius especialitzats, ha realitzat xerrades i ponències a diferents fòrums públics d’INCIBE com ara “Cybercamp”, “Genero y ciberseguridad”, en congressos nacionals i internacionals com, NoConName, Hack & Beers i reconegut com TOP 6 CyberInfluencer de Iberoamérica 2020 i MENTOR en la Cyberleague GC.

Divulgador en ciberseguretat i privadesa, col·labora de forma habitual en diferents mitjans de comunicació com TV3, TV2, RAC1, Rne4 i actualment dirigeix el seu propi laboratori forense realitzant l’autòpsia forense a l’ordinador del cas Helena Jubany.

Narcís Bardalet (Girona, 1953), és un especialista en medicina legal i forense català. Compagina aquesta especialitat mèdica amb la de pediatria.

És subdirector de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya a Girona i professor de Medicina Legal i Ciències Forenses en la Llicenciatura de Criminologia de la UdG i d’Odontologia Forense de la UIC.

Ha participat com a forense en les tasques d’identificació de cadàvers del tsunami de l’Oceà Índic de 2004 a Tailàndia i va ser el metge que embalsamà Salvador Dalí.

Les seva experiència professional va servir de base a la periodista Clàudia Pujol per escriure els llibres “Diari d’un forense”, “Diari d’un forense: anatomia de 10 crims reals” i “En l’escena del crim”. El 2018 publica “El que m’han ensenyat els morts per entendre millor la vida”, amb els textos de Tura Soler.