
El públic creix exponencialment i consolida el festival com una gran referència de la crònica negra
Èxit total. La història es repeteix de nou i l’esdeveniment frega de nou el ple absolut en gairebé tots els actes. «S’han superat totes les expectatives d’assistència. Pràcticament hem arribat a les 1.800 persones. Superem el doble de l’any passat», així ho explica Franchu Llopis, un dels tres membres d’Acocollona’t, l’entitat organitzadora, de la qual també formen part Jacint Casademont i Xavi Gorro.
Excel·lents notícies per al festival que ha portat a la ciutat de Figueres xerrades, presentacions, podcasts, documentals, entregues de guardons, presentacions, tertúlies… Activitats que han girat al voltant de la crònica negra i el ‘true crime’.
FOSCOR PER A TOTHOM. Un dels grans èxits ha estat la ponència de dissabte, anomenada «Infiltrat dins les sectes», amb el youtuber Carles Tamayo. Un acte a La Cate on no hi cabia ni una sola agulla i que va servir per conèixer més a fons el treball del periodista.
Un dia abans, La Cate va fregar el ple de públic al llarg de la tarda, on Tura Soler i Jordi en van ser els protagonistes. El primer acte va ser la presentació del llibre Sense càstig, 10 crims impunes, del qual en són coautors. Posteriorment ambdós protagonistes van endinsar-se, acompanyats d’Enrique Gómez, dins els detalls del cas de «la noia de Portbou».
També s’han celebrat actes fora de La Cate. Un dels que més ha sorprès, per la seva bona acollida, ha estat Birres i Cibercrims. Una xerrada magistral de l’expert en ciberseguretat Bruno Pérez, al bar de La Cate, on s’havien enretirat les taules i que va donar cabuda a unes vuitanta persones.
Fins i tot la Biblioteca Carles Fages de Climent va semblar que quedava petita, durant la xerrada «Periodisme literari: més enllà del true crime», on Yago Garcia i Laia Vilaseca van debatre sobre casos tan coneguts com el d’Helena Jubany.
TOC FIGUERENC. Diumenge al matí es va homenatjar Agustí Vehí, en un acte molt emotiu que va reunir familiars i amics, commemorant els 10 anys de la mort del sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres.
Una proposta molt diferent de la cloenda del festival, la visita al cementiri comentada per Narcís Bardalet, que va ser «brutal. Se’ns va desbordar, en teoria era per a 100 persones, però diria que n’érem més de 130», explica Llopis.
NUCLI DEL ‘TRUE CRIME’. Tot i que gran part dels assistents han vingut de Figueres i l’Empordà, des de l’organització han «notat un augment molt gran provinent de l’anell metropolità de Barcelona, Mataró, Arenys, l’Hospitalet… Fins i tot tenim el cas d’una persona que ha vingut expressament des de Mallorca. Estem contents que també hagi servit perquè gent de fora vingui a passar el cap de setmana aquí».
Aquestes dades s’aconsegueixen mitjançant enquestes de valoració que complimenten els mateixos assistents dels actes. Gràcies a aquestes respostes s’ha pogut constatar una gran satisfacció per part del públic.
LA TERCERA EDICIÓ. «Estem creixent exponencialment, no és descabellat pensar ja en la tercera edició», apunta Llopis. Una idea que sembla comptar amb el beneplàcit del regidor de Cultura del consistori, Alfons Martínez, que veient la magnitud que està agafant, no descarta ampliar la trobada a un espai com «el Teatre Jardí».
Tot i que des de l’organització són conscients que ens trobem en un any electoral a la ciutat, la bona resposta d’ambdues edicions fa que ja estiguin treballant en l’edició del 2024.
Font: Hora Nova