Dissabte 5 de març

Escriure negre des de l’Empordà

A les 12:00 h a la Biblioteca Fages de Climent_ Plaça del Sol, 11 [mapa]

Amb: Amb Joan Manuel Soldevilla_ Professor i escriptor i i Jordi Casals_ Professor i escriptor


Joan Manuel Soldevilla Albertí (Barcelona, 1964). Llicenciat en filologia i diplomat en teologia i professor a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.

Reconegut tintinòleg, ha escrit “Abecedari de Tintin”, “Univers Hergé”, “El pare de Carpanta i Zipi y Zape. Josep Escobar o la lluita contra el silenci”, “El mundo de Escobar”, “Som i serem (tintinaires)” i nombrosos artícles entre els que destaquen El tractament de la mort i el suïcidi en l’obra d’Hergé a la revista Ars brevis i Psicalíptics. Erotisme i transgressió a les revistes il·lustrades catalanes del principi del segle XX.

L’any 2009 va ser comissari de Figueres Capital de la Cultura Catalana 2009.

Jordi Casals  (Barcelona, 1976). Professor de Llengua i Literatura a l’Institut Alexandre Deulofeu i escriptor.

Llicenciat en Filologia Hispànica, és autor de les novel·les “Muerte por funky”, “Telecaster Circus” i “Ratafia Supernova” —totes tres publicades a Editorial Laertes— i de la novel·la juvenil “Fes picar els anells” —Llibres del Delicte.

Codirigeix la col·lecció de ciència-ficció i fantàstic L’Arcà, on ha publicat la traducció al català de novel·les com “Soc llegenda”, “Cònan el Bàrbar”, “Guia galàctica per a autoestopistes” o “La casa infernal”.


Emisió en directe del podcast La Nit Més Fosca: BTK – Dennis Rader

A les 16:00 h Auditori Els Caputxins_ Carrer del Rec Arnau, 8 [mapa]

Amb: Amb Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad

La Nit Més Fosca és un programa de crònica negra, història i divulgació presentat, editat i dirigit per Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad.

El projecte neix el 13 de setembre de l’any 2017 als estudis d’una petita ràdio local de l’Alt Empordà amb el proposit de repassar els episodis més tenebrosos de la crònica negra, analitzant els casos des de diferents prespectives com són el context històric, social i polític en que ens van produir els crims, els motius que van provocar, la seva materalització, les conseqüències penals i socials i com tot això s’ha traduit en la cultura popular.

Potser escoltar el programa clicant aquí.


Divulgació del True Crime

A les 18:00 h Auditori Els Caputxins_ Carrer del Rec Arnau, 8 [mapa]

Amb: Tura Soler_ Periodista del diari El Punt Avui i Clara Tiscar_ periodista i directora del podcast Criminopatia

Tura Soler (Santa Pau, 1963) és una periodista catalana especialitzada en successos.

Des de 1986 treballa al diari El Punt Avui, on s’ha especialitzat en crònica de successos a Catalunya i és cap d’investigació.

També col·labora amb el programa Crims, de Carles Porta, i als anys 1980 també va col·laborar a El País.

Destaquen els seus treballs sobre el cas del segrest de Maria Àngels Feliu sobre Joan Vila, l’assassí del geriàtric d’Olot i sobre el crim del pantà de Susquedà del quan ha escrit el llibre “El pantà maleït”.

Clara Tiscar (Barcelona, 1976) és una escriptora i mentora d’autors.

Va estudiar comunicació, història i empresarials i durant 10 anys es va dedicar al màrqueting offline treballant com a freelance en la creació de continguts per a estratègies de Content Marketing i com a ghost writer. També va participar en la creació de guions per a cursos de formació.

Actualment presenta i dirigeix el podcast de true crime Criminopatia.


Investigació Forense… analogies

A les 19:30 h Auditori Els Caputxins_ Carrer del Rec Arnau, 8 [mapa]

Amb: Bruno Pérez_ Pèrit judicial informàtic forense i Narcís Bardalet_ Metge forense

Bruno Pérez (Figueres, 1969) és pèrit judicial informàtic forense especialista en ciberseguretat.

Formador de cossos i forces de seguretat de l’estat, empreses i col·lectius especialitzats, ha realitzat xerrades i ponències a diferents fòrums públics d’INCIBE com ara “Cybercamp”, “Genero y ciberseguridad”, en congressos nacionals i internacionals com, NoConName, Hack & Beers i reconegut com TOP 6 CyberInfluencer de Iberoamérica 2020 i MENTOR en la Cyberleague GC.

Divulgador en ciberseguretat i privadesa, col·labora de forma habitual en diferents mitjans de comunicació com TV3, TV2, RAC1, Rne4 i actualment dirigeix el seu propi laboratori forense realitzant l’autòpsia forense a l’ordinador del cas Helena Jubany.

Narcís Bardalet (Girona, 1953), és un especialista en medicina legal i forense català. Compagina aquesta especialitat mèdica amb la de pediatria.

És subdirector de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya a Girona i professor de Medicina Legal i Ciències Forenses en la Llicenciatura de Criminologia de la UdG i d’Odontologia Forense de la UIC.

Ha participat com a forense en les tasques d’identificació de cadàvers del tsunami de l’Oceà Índic de 2004 a Tailàndia i va ser el metge que embalsamà Salvador Dalí.

Les seva experiència professional va servir de base a la periodista Clàudia Pujol per escriure els llibres “Diari d’un forense”, “Diari d’un forense: anatomia de 10 crims reals” i “En l’escena del crim”. El 2018 publica “El que m’han ensenyat els morts per entendre millor la vida”, amb els textos de Tura Soler.

Descarrega’t el programa de mà clicant aquí