Publicado el

Serie: Cautivando a la audiencia

Aquesta docuserie segueix la vida de Steven Stayner i la seva família, submergint-se en un viatge de 50 anys per desentranyar la història de dos germans, un considerat un dolent i l’altre un heroi.

El 4 de desembre de 1972, Steven Stayner de 7 anys va ser segrestat a Marced aCalifòrnia, pel pedòfil Kenneth Parnell. Aquest se’l va emportar a 61 km, fins al comtat de Mariposa també Califòrnia, i més tard al comtat de Mendocino, fins que amb 14 anys, va aconseguir fugir juntament amb una altra de les víctimes de Parnell, Timothy White.

El segrest de l’infant Steven Stayner l’any 1972 i el tractament per part dels mitjans del cas centre aquest documental frapant.


Fitxa tècnica

Títol Original: Captive Audience: A Real American Horror Story
Estat: Finalitzada el 21/04/2022
Any: 2022
Director: Jessica Dimmock
País: Estats Units
Temporades: 1
Episodis: 3
On la puc veure: Disney +

Publicado el

Presentació del llibre Qui va matar l’Helena Jubany?

Dijous 31 de març a les 19:30 h a la Sala Erato de Figueres (C/ Escoles s/n) la Llibreria Bookman presentarà al llibre de Yago García i Zamora “Qui va matar l’Helena Jubany?”.

El 2 de desembre del 2001, Helena Jubany va aparèixer morta en un pati de Sabadell. L’havien llençat des d’una terrassa, despullada, cremada i amb una quantitat ingent de benzodiazepines a l’organisme. Setmanes abans havia rebut dos escrits anònims acompanyats de begudes adulterades amb la mateixa substància.

Montse Careta de seguida es va convertir en la principal sospitosa i va ingressar a presó. Tot i que era impossible que cometés el crim sola, el cas va anar morint al jutjat quan ella es va suïcidar, havent defensat fins a la sacietat la seva innocència.

A l’última fase de la investigació judicial, el periodista Yago García treu a la llum documentació inèdita i narra amb precisió penetrant la colpidora història d’un crim i d’una instrucció que han consternat l’opinió pública. Carla Vall, criminòloga experta en violències de gènere, posa a l’epíleg les paraules que ningú no ha emprat en més de vint anys.

El màxim expert del cas Jubany aporta noves claus d’interpretació a la recta final d’un dels crims impunes més flagrants del segle.

La presentació anirà a càrrec de Jacint Casademont i comptarà amb la participació de l’autor del llibre Yago García i Zamora i de l’informàtic forense i expert en ciberseguretat Bruno Pérez Juncà.

Activitat gratuïta. S’agraeix la confirmació d’assistència per correu a llibreriabookman@gmail.com, indicant el nom dels assistents.

Publicado el

El festival de crònica negra Ceba Negra de Figueres tanca la seva primera edició amb èxit absolut

Unes 800 persones van omplir les diferents sales d’arreu de Figueres on es van realitzar els actes que van comptar amb la participació de Carles Porta, Tura Soler o Narcís Bardalet entre d’altres.

La primera edició del festival Ceba Negra de Figueres ha superat totes les expectatives. Els 3 espais l’Auditori Caputxins, la Biblioteca Fages de Climent i el Bar de la Cate van quedar petits per acollir a les diferents conferències que van reunir a la flora i nata de la crònica negra catalana.

Els actes van començar dimecres quan la Taverna Librària va alliberar a diferents punts de Figueres llibres sobre literatura negra i policial.

Dijous a la Cate amb una xerrada del Coach Galàctic Carles Vilaseca es va realitzar un visionat i una taula rodona sobre el documental del 30 minuts de TV3 “Torn la muntanya maleïda”.

El divendres va ser el plat fort del festival on els periodistes Carles Porta i Anna Punsí van parlar sobre el fenomen Crims de TV3 i Catalunya Ràdio.

Dissabte al matí la biblioteca Fages de Climent va vestir-se de literatura negra empordanesa amb els professors Joan Manuel Soldevilla i Jordi Casals que van parlar sobre crònica negra empordanesa. I a la tarda Els Captuxins es van tornar a omplir amb la gravació en directe del podcast La Nit Més Fosca que va ser la nota distesa de la jornada.

Tura Soler, periodista de successos d’El Punt Avui i Clara Tiscar responsable del podcast Crimonopatia van parlar sobre “La divulgació del true crime” i perquè un tema tan escabrós com els crims són tan cridaners per al gran públic.

El dissabte va acabar amb la performance que van dur a terme el forense Narcís Bardalet i Bruno Pérez parlant sobre analogies forenses.

Pérez i Bardalet van explicar com es feien autòpsies, un des de la vessant informàtica i l’altre des de la vessant més física.

El festival va acabar diumenge al Bar de La Cate on la periodista de l’Empordà Mairena Rivas i el periodista de La Vanguardia Toni Muñoz van disseccionar el crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Dissabte el vicealcalde de l’Ajuntament de Figueres Pere Casellas va entregar al doctor Narcís Barlet la Fulla Negra de Figuera en reconeixement de la seva trajectòria professional.

Els organitzadors Jacint Casademont, Franchu Llopis i Xavi Gorro han afirmat que “estem molt sorpresos per la bona rebuda de públic i de crítica que ha tingut el festival” i han afegit que “l’any que ve tenim la responsabilitat de consolidar el festival i si pot ser fer-lo créixer”.

Pel regidor de cultura i turisme Alfons Martínez “Figueres s’ha convertit en l’epicentre de la novela i la crònica negra aquest cap de setmana. Un camí que volem consolidar en els propers anys”.

Imatge: feelmoo.visuals

Publicado el

El periodista de TV3 i Catalunya responsable del programa Crims Carles Porta inaugurarà el festival Ceba Negra el 4 de març als Caputxins

Carles Porta, responsable del programa de TV3 i Catalunya Ràdio Crims

Carles Porta compartirà conferència amb la també periodista Anna Punsí on parlaran sobre “El fenomen Crims”

El festival organitzat per l’Associació Acocollona’t i l’Ajuntament de Figueres, que ha anat presentant a través de les xarxes socials i la pàgina web cebanegra.com els participants a les diferents xerrades que es faran els dies 3, 4, 5 i 6 de març a Figueres, incorporaran a un nou ponent: El periodista responsable del programa Crims de TV3 i Catalunya Ràdio Carles Porta.

Porta va fer els primers passos al diari Segre per l’any 1990 entrar a TV3 on va treballar a la delegació de Lleida i després, als serveis informatius centrals i al 30 Minuts on va realitzar programa sobre els crims de Tor “Tor la muntanya maleïda”.

L’èxit actual del programa Crims, estrenat el 2019, amb quatre temporades a Catalunya Ràdio i tres a TV3, ha tornat a posar de manifest l’acceptació i l’entusiasme de l’audiència per la manera d’explicar històries de Carles Porta.

El periodista, productor, director, guionista i escriptor director del programa Crims a TV3 i Catalunya Ràdio, Carles Porta compartirà conferència amb Anna Punsí amb la qual parlaran sobre el “Fenomen Crims” el divendres 4 de març a les 20 h a l’auditori d’Els Caputxins.

L’entrada a l’acte serà lliure i per estricte ordre d’arribada.

Publicado el Deja un comentario

El festival de crònica negra Ceba Negra, convertirà Figueres en l’epicentre del “true crime” els propers 3, 4 i 5 de març

Roda de premsa del festival Ceba Negra a l’auditori d’Els Caputxins

Aquest dijous a l’auditori dels Caputxins de Figueres s’ha dut a terme la presentació del Festival Ceba negra, que omplirà la ciutat dels principals especialistes en crònica negra del país els dies 3, 4, 5 i 6 de març.

El festival organitzat per l’Associació Acocollona’t i l’Ajuntament de Figueres, tal com han explicat els organitzadors “vol acostar al públic figuerenc i a tota la comarca el fenomen del true crime, un gènere no només literari, sinó també audiovisual i d’investigació que actualment està tenim molt de ressò a casa nostra”.

L’alcaldessa Agnès Lladó i el regidor de cultura Alfons Martínez, acompanyats dels organitzadors Jacint Casademont, comunicador, Francesc Llopis, propietari de la llibreria Bookman de Figueres i Xavi Gorro, corresponsable del podcast de true crime La Nit Més Fosca han detallat totes les novetats del festival que comptarà “amb una àmplia representació dels professionals més destacats en la investigació, el periodisme i l’entreteniment referent a la crònica negra”.

El festival s’iniciarà dijous a les 20 h a La Cate amb un visionat del documental que el periodista de TV3 Carles Porta va realitzar pel programa 30 minuts “Tor, la muntanya maleïda” per tot seguit, amb el coach Carles Vilaseca es farà un debat sota el títol “Odi, ira i traïció a l’entorn personal”.

Divendres a les 20 h a l’auditori d’Els Caputxins la periodista de successos i col·laboradora del programa Crims de TV3 i Catalunya Ràdio Anna Punsí ens parlarà sobre el fenomen Crims i el perquè del seu impacte mediàtic.

Dissabte la jornada començarà a la Biblioteca Fages de Climent on a les 12 h del migdia els escriptors Joan Manuel Soldevilla i Jordi Casals, duran a terme la conferència “Escriure negre des de l’Empordà” on parlaran de figures com Agustí Vehí entre d’altres.

Ja a la tarda a l’auditori d’Els Caputxins es durà a terme la gravació en directe del podcast de true crime La Nit Més Fosca on Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad parlaran de l’assassí en sèrie Dennis Rader, conegut com a BTK.

A les 18 h al mateix espai la periodista de successos d’El Punt Avui Tura Sole i l’escriptora i responsable del podcast Criminopatia Clara Tiscar ens parlaran sobre “la divulgació del true crime” i el perquè del seu ampli ressò mediàtic per acabar la jornada amb el pèrit forense Toni Muñoz i el metge forense Narcís Bardalet que analitzaran com es duu a terme una investigació forense.

Abans de finalitzar l’acte s’aprofitarà per reconèixer la trajectòria professional i divulgativa de Bardalet entregant-li el distintiu “Fulla negra”.

Diumenge 6 de març el festival ficarà el punt final a les 12 del migdia a La Cate parlant sobre els enigmes del cas de la Guàrdia Urbana amb els periodistes Toni Muñoz Mairena Rivas.

El festival que es podrà seguir de manera presencial, amb entrada lliure a tots els actes i també per les xarxes socials @ceba_negra i en streaming a la web del festival www.cebanegra.com és segons els organitzadors “una oportunitat per a poder escoltar de primera mà a les principals figures del periodisme, la investigació i l’entrenament vinculat a la crònica negra”.

Per la seva banda el regidor de cultura de l’Ajuntament de Figueres Alfons Martínez

ha explicat que “Feia temps que buscàvem consolidar un esdeveniment de novel·la o crònica negra i Ceba Negra neix en un moment idela degut a la popularitat d’aquest gènere

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de l’alcaldessa Agnès Lladó que ha destacat “Estem convençuts que el festival serà un èxit que reforçarà aquest pol de cultura que és Figueres, a més en un període -març- que ens va molt bé a nivell d’esdeveniments i atracció turística”